Rakastunut rahtiin: Mika Tapanainen

Olen Mika Tapanainen ja työskentelen Euroports Pietarsaaren organisaatiossa laivanselvittäjänä. Laivanselvitystä voisi kuvailla autourheilutermein alusten varikkotiimiksi. Agentin homma on tietyllä tapaa elämäntapatyö, sillä ainakin omalla kohdallani tulee seurattua sataman tilannetta myös esimerkiksi vapaa-aikana.

Laivanselvitys on hyvin monipuolista palvelua, joten työni sisältää paljon yhteydenpitoa eri suuntiin. Olemme jatkuvassa yhteydessä ahtauksesta vastaaviin toimijoihin ja varustamoihin sekä aluksien miehistöön, etenkin kapteeniin sekä yliperämiehen. Tämän lisäksi olemme yhteydessä viranomaisiin esimerkiksi miehistön vaihtojen osalta. Hoidamme myös kaikki tarvittavat viranomaisilmoitukset koskien alusten saapumisia ja lähtöjä. 

Hoidamme alusten juoksevia asioita erilaisten toimijoiden kanssa. Aluksissa on saattanut ilmetä matkan varrella esimerkiksi erilaisten varaosien, öljyn, sulakkeiden tai muiden toiminnallisesti tärkeiden asioiden tarpeita. Me hankimme tarvittavat tuotteet pääsääntöisesti tästä Pietarsaaren alueelta, mutta muutaman päivän varoajalla pystymme hankkimaan jotain erikoisempaakin eri puolilta Suomea tai ulkomailta.

Meitä työskentelee Pietarsaaressa yhteensä kolme agenttia, joista kaksi on päiväsaikaan aina konttorilla ja yksi päivystää illat, yöt ja viikonloput. Näin ollen joku meistä on aina tavoitettavissa. Meillä on hyvä yhteishenki, jonka myötä kaikki sujuu nopeasti ja hyvällä joukkuepelillä.

Aloitin Europortsin palveluksessa vuoden 2018 loppupuolella. Tätä ennen työskentelin noin 15 vuotta teollisuustarvikkeiden myyntitehtävissä. Halusin tehdä vaihteeksi jotain itselleni uutta ja sain täältä laivanselvityksestä väliaikaisen viran, joka muuttuu vakituiseksi jonkin ajan päästä. Olen viihtynyt tässä hommassa todella hyvin.

Aiempi työkokemukseni myynnistä auttaa monessa asiassa. Olen tottunut työskentelemään ihmisten kanssa, olemaan kontaktissa moneen suuntaan ja etsimään yhtä sun toista vastatakseni asiakkaiden tarpeisiin. Minulla on laajat verkostot ja yleensä kaikki tarvittava löytyy muutaman puhelinsoiton takaa. 

Toimimme Pietarsaaressa eri tahojen kanssa kolmella kielellä, eli suomella, ruotsilla ja englannilla, joten hyvästä kielipäästä on paljon apua. Tässä työssä on myös hyvä omata sosiaalisesti rohkea luonne ja on osattava hakea tarvittava tieto, sekä ymmärtää erilaisuutta niin ihmisten kuin alusten osalta. Olemme laivan edustajia satamassa, joten olemme olleet aina tervetulleita aluksiin.

Työni on hyvin vaihtelevaa, eikä tässä hommassa ole yhtään samanlaista päivää. Se tekee tästä myös mielekästä. Toki meilläkin on ne niin sanotut rutiinitehtävät, mutta niiden päälle tulee monenlaista erikoisempaa hoidettavaa. Toisinaan varaamme miehistön jäsenille lääkäri- ja hammaslääkäriaikoja. Tai sitten jotain ihan muuta maan ja taivaan väliltä, sillä koskaan ei tiedä, että mikä ”keissi” on seuraavaksi edessä.

Asun Sokaluodossa, joka sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Pietarsaaresta etelään päin. Vapaa-ajallani viihdyn metsästyksen ja urheiluammunnan parissa. Lisäksi harrastan jonkin verran kalastusta. Ensin mainitusta ykköseksi nousevat hirvi, valkohäntäpeura ja metsäkauriin metsästys. 

Mika Tapanainen
laivanselvittäjä / agentti
Euroports Pietarsaari